De geschiedenis van de badmuts

De badmuts door de jaren heen.
4 september 2020 door
De geschiedenis van de badmuts
e-atlete, Steven

De badmuts heeft een wilde geschiedenis van wisselde populariteit gehad. De badmuts is voor het eerst in gebruik genomen aan het begin van de twintigste eeuw, is daarna afgenomen in populariteit, vervolgens weer gestegen, wat weer gevolgd werd door nog een dal, gevolgd door de gestage populariteit die de badmuts vandaag de dag kent. In dit artikel zullen we je een kort overzicht geven van een ontwikkeling waar je waarschijnlijk nog nooit bij stilgestaan hebt: de geschiedenis van de badmuts.


De jaren1920

De eerste badmutsen werden in de jaren ‘20 ontwikkeld en werden toen gemaakt van rubber. Ze hadden een kinband om de badmuts mee vast te maken, zodat ze niet van je hoofd zouden schuiven.

De jaren1940

Tijdens de jaren ’40 ontstond het eerste dal in de populariteit van de badmuts. Het rubber waar ze van gemaakt werden was nu nodig voor de oorlogsindustrie en kon dus niet meer voor badmutsen gebruikt worden

De jaren1950 en 1960

Tijdens de jaren ’50 en ’60 won de badmuts weer in populariteit omdat vrolijke badmutsen in de mode raakten. In de jaren ’50 werden ze voor het eerst gedecoreerd en in de jaren ’60 waren overal kleurrige badmutsen met bloemblaadjes te zien. De late jaren ’60 en vroege jaren ‘70.  Eind jaren ’60 werd lang haar voor zowel mannen als vrouwen zo populair, dat vrijwel iedereen lang haar had. Het werd niet meer te handhaven om badmutsen te verplichten door mensen met lang haar, dus deze verplichting werd afgeschafd. Dit zorgde voor een nieuw dal in de populariteit van de badmuts en tijdens de jaren ’70 verdwenen badmutsen van het toneel

Vandaag de dag

Tegenwoordig komen badmutsen langzaam weer tevoorschijn. In de jaren ’80 en ’90 werden overal ter wereld wedstrijd- en fitnessbaden gebouwd, wat de badmuts weer in populariteit deed winnen. Vandaag de dag zijn badmutsen in alle stijlen van vroeger weer te krijgen, van rubberen mutsen met een kinband tot kleurrijke bloemetjesmutsen, inclusief een paar nieuwe stijlen!


De geschiedenis van de badmuts
e-atlete, Steven 4 september 2020
Deel deze post
Archiveren